روزانه هشت لیوان آب آری یا نه

در تابستان واقعا نوشیدنی خنک دلچسبه اما نوشیدن آب یخ بصورت دفعی باعث رسیدن سرمای شدید به اعضای داخلی و داغِ بدن مثل قلب و کبد خواهد شد و در آینده منجر به بروز بیماری های زیادی می گردد. از طرف دیگر، مصرف آب باید طبق نیاز بدن فرد باشد البته به شرط آن که این نیاز صادق باشد و نه کاذب یعنی مثلا کاری نکنیم که بدنمان بیش از نیازش به آب احتیاج پیدا کند؛ پس آیا هشت لیوان آب در روز می تواند درست و مورد نیاز بدن باشد؟!

در تدابیر مصرف در کتب حفظ الصحه آمده است که با توجه به شرایط فصل و اقلیم و سن و مزاج و از این دست موارد باید یک فرد نسبت به نوشیدن آب و مقدار و نوع آن اقدام نماید لذا در مطلب زیر به برخی از این شرایط و تدابیر و منعیات آن پرداخته ایم:

البته قبل از آن، به برخی تعاریف آب اشاره کرده سپس تدابیر مورد نظر را خدمتتان ارائه می نماییم

تعاریف:

آب: محتاج الیه بالعرض است. زیرا که بالذات، آب-به سبب بساطت- قابلیت جزء بدن شدن ندارد و لذا به واسطه برودت و رطوبتی که دارد، موجب ترطیب بدن و ترویح حرارت غریزی و روح حیوانی می گردد. به بیان دیگر آب بالعرض مرطب بدن و مروح روح و مبدرق غذا و معین بر هضم و نضج و مهیا بودن برای نفوذ در مجاری ضیقه و وصول به اقاصی بدن است.

عطش صادق: عطش صادق و احتیاج به آشامیده آب محقق نمی شود مگر هنگامی که طبیعت بدن مشغول هضم غذا باشد برای ترقیق و رساندن آن به سایر اعضا و تبدیل به آن چه از رطوبت از دست رفته و همچنین به موجب رفع یبوست و ازاله و تسکین حرارات. و هر آن چه غیر از این موارد باشد، آن را عطش کاذب نامند.

عطش کاذب: عبارت است از طلب آبی که از چسبندگی یا اجتماع خلطی مالح(شور) و یا غلیظ و یا شدیدالیبس(خشکی زیاد) مانند بلاغم لزجه و جصّیه و یا سودای احتراقی در معده و فم(سر) آن ایجاد شده و طبیعت بدن جهت غسل و دفع آن نیاز به آشامیدن آب دارد.

قابل ذکر و توجه است که آشامیدن آب سرد -به سبب زیادتی غلظت و جمود مواد چسبیده)- موجب افزایش عطش می گردد.

بهترین زمان نوشیدن آب: در معتدل المزاج ها، وقت آشامیدن آّب زمانی است که غذا شروع به هضم() نموده؛ یعنی یک ساعت از تناول آن گذشته باشد تا کماینبغی انهضام یابد و محرورالمزاج….

آب کافی: مقدار آبی که برای رفع عطش صادق نوشیده می شود.

آب وافی: مقدار آبی که به هضم کمک می کند(وفا می کند). که معمولا به عطشی که بعد از تناول طعام و قبل از آشامیدن آب کافی ظاهر می گردد، پاسخ می دهد.

آب فاتر : آب معتدل در سردی و گرمی. (مفید برای مبرودان)

آب نیم گرم: باعث رخوت و سست شدن مجاری می شود و برای همه خوب نیست.

 

تدابیر، پرهیزات و مضرات:

  1. پرهیز از خوردن آب کافی در زمان عطش کاذب.
    • مضرات: افزایش عطش به جای رفع آن به دلیل افزایش غلظت و چسبندگی مواد لزج و غلیظ در معده.
    • تدبیر: صبر کردن و سپس نوشیدن کمی آب گرم جهت تحلیل و ترقیق مواد مذکور.
    • تدبیر: خوردن اشیاء حاره() مانند عسل جهت تقطیع و تلطیف مواد مذکور.
    • تدبیر: استنشاق هوای خنک.
    • تدبیر: مضمضه کردن آب خنک
    • تدبیر: نوشیدن آب وافی در صورتی که استنشاق هوای خنک و مضمضه کردن آب خنک جواب نداد)
  2. پرهیز از یک دفعه نوشیدن آب بخصوص اگر با سردی زیاد باشد.
    • مضرات: موجب سردی ناگهانی مجاری و اعضا بخصوص کبد شده و بیماری های کبدی مانند چربی کبد و استسقا را به همراه دارد.
    • تدبیر: حتما به صورت جرعه جرعه نوشیده شود.(بین هر یک جرعه یک نفس دم و بازدم شود)
  3. پرهیز از مصرف مایعات سرد بالفعل از جمله آب سرد و میوه جات، در آخر شب و قبل و حین خواب.
    • مضرات: موجب کاهش حرارت غریزی بدن می شود.(در شب حرارت غریزی جهت هضم و نضج مواد غلیظ به بطن بدن تمایل دارد)
    • مضرات: مصرف مایعات درآخر شب و عدم تخلیه ادرار، موجب زیاد شدن کارکرد کلیه شده و بیماری های کلیوی بهمراه خواهد داشت.
    • تدبیر: استفاده از دم نوش سیب یا به یا چایی ایرانی سبک و تازه دم به جای آب جهت رفع عطش، حداقل نیم ساعت بعد شام.
  4. پرهیز از نوشیدن آب و کلا مایعات همراه و یا بلافاصله بعد از غذا بخصوص غذاهای دیرهضم که به حرارت بیشتری نیاز دارند مانند کله پاچه. و بخصوص برای کسانی که معده سرد و بلغمی دارند.
    • مضرات: موجب فساد غذا در معده، عدم تولید خون سالم و صالح و همچنین موجب تولید بخارات فاسد می شود.
    • تدبیر 1) جایگزین کردن استکان یا نی با لیوان و کم کردن آن به مرور زمان در سر سفره.
    • تدبیر 2) عدم استفاده از پارچ آب در سر سفره غذا.
    • تدبیر 3) افرادی که حرارت زیاد و یا معده پر حرارتی دارند می توانند بعد از غذا و یا همراه غذا آب وافی بنوشند تا با تعدیل و متعادل کردن حرارت، باعث هضم بهتر غذا شوند.(در غیر این صورت امکان سوختن و فساد غذا در معده وجود دارد)
    • تدبیر 4) افراد با حرارت کم و معده سرد می توانند بعد از غذا از آب گرم یا چایی سبک جهت هضم بهتر عذا در معده استفاده کنند.
  5. پرهیز از نوشیدن آب در شب در حالت ایستاده.
  6. پرهیز از خوردن یخ، برف و یا تگرگ و یا آب گداخته از آن ها.
    • مضرات: یخ و دیگر موارد مذکور یکی از مهمترین عوامل موثر در غلظت خون و همچنین کم شدن حافظه(طبق روایت از ائمه معصومین علیهم السلام)به علت مشارکتِ سردی آن ها در دهان با دِماغ(مغز) و کم شدن قوت دِماغ است.
    • مضرات: همچنین به علت وجود ناخالصی ها و املاح اضافه و ردیء در برف و یا تگرگ و یا آب گداخته از آن ها، مکث آن در اعضا نسبت به آب صِرف بیشتر است و هر چه مکث بیشتر شود، موجب تاثیر(برودت بالفعل) شده و ضعف اعضا را بیشتر خواهد کرد.
  7. پرهیز از نوشیدن آب خیلی سرد (البته به فراخور فصل) و یا آبِ سرد شده با یخ و یا برف در آن.
    • مضرات: به دلیل سردی بسیار زیاد، مطفی حرارت غریزی، انجماد در خون، تضعیف اعصاب و موجب سده می گردد.
    • تدبیر: درصورت نیاز به سرد کردن سریع آب، می توان یخ را در پلاستیک قرارداد تا آب با سردی آن خنک شود نه اینکه درآن حل گردد.
    • تبصره: تحمل مزاج گرم و تر به آب سرد زیادتر از مزاج گرم و خشک است به جهت آن که آنان فربه می باشند و لحمیت بدن، حائل و مانع سرعت تأثیر بر اعصاب است.(البته این موضوع نیز اکثری است نه کلی، به حسب اشخاص و احوال و فصول و اقلیم و… .)
  8. پرهیز از خوردن آب(گرم یا نیم گرم) و بخصوص سرد در زمان گرسنگی و یا ناشتا.
    • مضرات: باعث رخوت و سست شدن مجاری(بخصوص دریچه های موجود در معده) می شود و برای همه خوب نیست.
    • تدبیر: جهت شستشوی معده از اخلاط لزجۀ غلیظه می توان ناشتا مصرف نمود البته نباید عادت شود.
  9. پرهیز از نوشیدن آب بخصوص سرد درحمام و استخر و بعد از آن و یا در زمانی که حرارت بدن به هر دلیلی بالاست مثلا در زمان ورزش کردن.
    • مضرات: در این موارد چون اعضای بدن گرم می شوند، آب را از معده فورا جذب می کنند و جذب آب سرد قبل از کاهش سردی بالفعل آن(انکسار سورت برودت بالفعل) باعث سردی و اطفاء حرارت غریزی می گردد.
    • مضرات: به دلیل باز شدن و متخلل شدن بافت های بدن از تسخین(حرارت) ایجاد شده در فعالیت بدنی و یا در حمام و همچنین سریع النفوذ بودن آب بخصوص سرد، موجب بسته شدن و تکاثف در تخلل های ایجاد شده در بافت شده و به مرور زمان ضعف عضلات و اعضاء را به همراه خواهد داشت.
    • مضرات: فرد را مستعد بیماری های کبدی می گرداند.(سیروز کبدی)
    • تدبیر: قابل ذکر است که می توان جهت رفع عطش و کاهش حرارت بدن بعد از فعالیت شدید مثل ورزش، ابتدا از هوای معتدل و خنک استفاده کرد و سپس داخل دهان و همچنین پاها(زیر زانو به پایین) و دست ها(تا آرنج) را با آب معمولی و یا خنک شست تا بعد از آرام شدن و ساکن شدن بدن و ضربان قلب و حرارت آن بتوان جرعه جرعه آب نوشید که موجب سردی ناگهانی اعضای بدن به خاطر اختلاف دمای بدن با آب سرد نشود.
  10. پرهیز از نوشیدن آب همراه یا بعد از خوردن میوه بخصوص میوه های آبدار مثل هندوانه، انگور و… .
    • مضرات: موجب فساد، ورم معده، قروح خبیثه(زخم در معده و روده) و حدوث آکله می شود.
  11. پرهیز از خوردن آب از سمت دستۀ لیوان.
  12. پرهیز خوردن آب بعد از جماع.
    • مضرات: به دلیل گرم و خشک شدن اعضا بعد از جماع، تشرّب آب در آن ها زیادتر و با قوت بیشتر صورت می گیرد و موجب ضعف و اطفاء(یا اماتۀ) حرارت غریزی می شود.
    • تدبیر: استفاده از شربت آب، گلاب و عرق بیدمشک شیرین شده با شکر یا عسل بعد از تطهیر(غسل).
  13. پرهیز از خوردن آب بخصوص آب سرد همراه و یا بلافاصله بعد از مواد غذایی شیرین، شور، گس، ترش.
    • مضرات: همراه شدن با غذای شیرین برای دندان ها و معده مضراست.
    • همراه شده با غذای شور موجب تولید عفونت می شود.
  14. پرهیز از ترکیب کردن دو نوع آب یا مایعات با یکدیگر بخصوص اگر اختلاف دما داشته باشند مثل ترکیب کردن چایی با آب سرد.
    • مضرات: موجب تولید سنگ در بدن می شود. مثل سنگ کلیه.
    • مضرات: موجب ایجاد نفخ، قراقر(صدای معده) و ثقل معده است.
  15. پرهیز از خوردن آب از سمت دستۀ لیوان
  16. پرهیز از نوشیدن آب از ظروف سرتنگ و ریختن آب از دور به داخل دهان و حلق و سر در ظرف آب کردن و نوشیدن.
    • مضرات: احتمال وارد شدن آب به قصبۀ ریه و سرفه.
    • تدبیر: بهتر است لب به ظرف آب گذاشته شود. و بهترین ظرف، پیاله و کاسه چینی و یا ظرف سفالی صاف پاکیزه است که سر آن باز باشد که آن چه در آن است نمایان باشد. همچنین قعر آن تنگ و دهنۀ آن گشاد باشد که آب کمی در آن بگنجد و به نظر بسیار آید تا نفس زودتر نسبت به آب سیر شود. همچنین آشامیده آب در ظرف برنجی(رصاصی) و قلع، مسکن عطش است.
  17. پرهیز از نوشیدن آّب بعد از خوردن مسهل.
    • مضرات: به جهت آن که جمیع اعضا گرم و متخلل شده و به سبب اخراج رطوبات و مواد، مشتاق تشرّب گشته و به زودی آب را جذب می نماید و باعث اطفاء حرارت غریزی و ضعف قوا می گردد.
    • تدبیر: بیشتر توصیه به خوردن آب گرم یا فاتر شده است جهت ترقیق و تحریک مواد به اسهال(یا به قی) و سپس دفع.

 

تبصره: نکته قابل توجه این است که امور مذکوره همه اکثری است نه کلّی؛ زیرا که می تواند به بعضی از اشخاص محرورالمزاج را بنابر غلبه حرارت و یا بعضی را به سبب عادت، ضرر نرساند. و نیز یابد دانست که ضررهای مذکور لازم نیست که با ظهور علائم فوری همراه باشد، زیرا که می تواند بعد از طول زمان یا در سن پیری ظاهر گردد.

و به قول حکیم عقیلی خراسانی «و آن چه بعضی جهلۀ قوی المزاج مغرور، خلاف امور منهیّه مذکوره و غیر این ها می نمایند و صرری بالفعل نمی یابند و می گویند: -ما آب سر در فلان وقت و فلان حال می خوریم و فلان طعام را با فلان طعام و فلان میوه با فلان میوه می خوریم و ضرری نمی یابیم- و از ضرر بالمآل و ضعیف المزاجان غافل اند، مناط اعتباری و دستورالعملی نیست و باید که عقلا، گوش به سخنان ایشان ندهند و عمل بر قول حکمای مجرّبین و محقّقین نمایند.

 

برگرفته از کتب طبی خلاصه الحکمه (حکیم عقیلی) – تغذیه در بیماری ها

×
پاسخگوی بهشت